Drinkwater besparen is makkelijker dan u denkt. En hoognodig. Kijk naar uzelf. U neemt vandaag wellicht een douche, gaat vijf maal naar het toilet, wast uw handen, poetst uw tanden, zet de afwasmachine aan, kookt, drinkt uw koffie en draait een wasje.
Ziezo, u spoelt tegen de 120 liter hoogkwalitatief drinkwater door de afvoer. Dat kan minder, zegt u? Inderdaad.
Hebben we schoon drinkwater?
Veel Nederlanders denken dat het drinkwater in Nederland slecht is. Op het Internet staan veel verhalen over grote hoeveelheden chloor en fluoride die de kwaliteit van het drinkwater omlaag halen. Ook zouden er veel resten van geneesmiddelen in zitten. Onzin, zegt het wetenschappelijk tijdschrift Science. Onderzoek toont juist het tegenovergestelde aan. Het drinkwater in Nederland is van zeer hoge kwaliteit. Er wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS en Engeland, heel weinig chloor aan toegevoegd. De waterzuivering en het leidingsysteem staan op topniveau.
Volgens de website Krnwtr, geheel gewijd aan kraanwater, heeft Nederland zelfs het beste drinkwater van Europa. “Dat komt omdat Nederland boven op de Europese drinkwaterrichtlijn een extra pakket strenge veiligheids- en kwaliteitsmaatregelen heeft genomen”, lezen we.
Dat kost een boel geld. Het water in de grond, de rivieren en de meren is niet vanzelf drinkbaar. Natuurlijk betalen we graag voor schoon drinkwater. We voorkomen er ziektes mee en dat is veel waard. Maar is het niet zonde dat Nederlanders zoveel van dat kostbare kwaliteitswater gebruiken voor klussen die je ook met duurzame alternatieven kunt klaren?
Hoeveel drinkwater verbruiken we?
De feiten liegen niet. De wasmachine gebruikt 14,3 liter water per Nederlander per dag, blijkt uit cijfers van NIPO/VEWIN uit 2014. De gemiddelde Nederlander spoelt elke dag 33,8 liter water door het toilet. In totaal is dat 48,1 liter. Dat is ongeveer 40 procent van het totale verbruik aan drinkwater op een dag (118,9 liter).
Om die 48 liter te produceren is een complex systeem van opvang, filtering en distributie nodig, wat ons elke dag veel geld kost. Het water is gemaakt om gedronken te worden. En wat doen we ermee? We spoelen er grote en kleine boodschappen mee weg en vermengen het met zeep om onze kleren mee te wassen. En dan te bedenken dat schoon drinkwater elders in de wereld geen vanzelfsprekendheid is en er waterschaarste dreigt. Tijd dus om duurzaam met water om te springen.
Drinkwater besparen met regenwater
Drinkwater is voor wasmachine en toilet gemakkelijk te vervangen door regenwater. Dat kan met een regenwatersysteem. Het water wordt opgevangen via het dak en gaat dan naar een reservoir. Het wordt gefilterd zodat het geen vuil bevat. Een pomp met een aparte leiding, los van het gewone drinkwater, verspreidt het. Wie dan de wc spoelt of een was draait, doet dat met regenwater. Drinkwater besparen wordt zo eens stuk eenvoudiger: met één enkele maatregel verbruikt u 40 procent minder. Dat levert uiteraard ook een aanzienlijk lagere factuur op. En zo bewaren we het dure, schone drinkwater waarvoor het bedoeld is.
Een regenwatersysteem kan zonder grote ingrepen in de meeste huizen worden geplaatst. Het is een gemakkelijke manier om energiezuinig te wonen en past binnen een energieneutraal huis. Neem contact op met de RegenwaterExpert als u meer wilt weten.