- Wat is een regenwatersysteem?
- Waarom zou ik een regenwatersysteem gebruiken?
- Wat is de prijs van een regenwatersysteem?
- Wat bespaar ik met een regenwatersysteem?
- Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van een regenwatersysteem?
- Is er kans op legionella in het regenwater?
- Kan ik regenwater ook als drinkwater gebruiken?
- Hoe wordt het regenwater van het drinkwater gescheiden?
- Hoe lang duurt het voordat het systeem geïnstalleerd is?
- Kan het waterreservoir leeg raken?
- Maakt een waterpomp veel geluid?
- Moet het filter periodiek vervangen worden?
- Kan zich algengroei voordoen in het systeem?
- Ik heb een boerderij met een oude regenwaterput. Kan ik de put aansluiten op een regenwatersysteem?
- Hoe kan ik een offerte aanvragen?
Wat is een regenwatersysteem? *
Een regenwatersysteem is een installatie die regenwater opvangt en geschikt maakt voor gebruik in het huishouden of in een bedrijfsruimte, bijvoorbeeld om het toilet te spoelen of om de was mee te doen. Het JustNimbus-regenwatersysteem bestaat uit een waterzak als reservoir, een filter en een pomp. De video hieronder geeft een korte uitleg.
Waarom zou ik een regenwatersysteem gebruiken? *
Drinkwater is nu al duur en schaars. Door klimaatveranderingen wordt het bovendien moeilijker en dus nog duurder om water te zuiveren. Gebruik van regenwater is goed voor het milieu, bespaart energie en verlaagt de druk op de riolen. Uw wasmachine heeft bovendien minder wasmiddel nodig. Het past binnen het concept van duurzaam bouwen. Uiteraard verlaagt het de drinkwaterfactuur, mogelijk met 50 procent. Lees meer over waarom regenwateropvang en -hergebruik zo belangrijk zijn.
Wat is de prijs van een regenwatersysteem? *
Het basismodel JustNimbus3000 is leverbaar vanaf 2.499 euro, voorzien van duidelijke instructies, geschikt voor een gemiddeld huishouden en kan door iedere doe-het-zelver worden geïnstalleerd. Elk systeem kan echter op maat worden gemaakt, dus ook voor bedrijven of grotere wooncomplexen. Vraag in dat geval een offerte aan. Het JustNimbus-systeem is in haast alle gevallen aanzienlijk goedkoper dan concurrerende systemen, zonder dat aan effectiviteit wordt ingeboet. Het brengt geen vaste onderhoudskosten met zich mee. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte op basis van uw persoonlijke situatie.
Wat bespaar ik met een regenwatersysteem? *
Reken op een besparing op uw drinkwaterfactuur van circa 40 euro per persoon per jaar. U bespaart daar bovenop nog eens zo’n 40 euro per persoon per jaar doordat u minder schoonmaakmiddelen nodig heeft. Maar belangrijker: u verkleint uw ecologische voetafdruk, helpt wateroverlast te voorkomen en bewijst daarmee uw omgeving en onze planeet een dienst.
Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van een regenwatersysteem? *
Dit hangt af van waar u woont. Er zijn almaar meer gemeenten in Nederland die energiezuinige of milieuvriendelijke maatregelen subsidiëren. Vraag ernaar op uw gemeentehuis of bezoek de website van uw gemeente. Woont u in België? Het Vlaamse Gewest, waar regenwateropvang vaak verplicht is, subsidieert regenwaterinstallaties. Lees erover op onze Vlaamse zustersite.
Is er kans op legionella in het regenwater? *
Er is geen gevaar voor legionella met het JustNimbus-systeem. De temperaturen lopen niet hoog op en het water staat niet stil. Legionella is pas gevaarlijk als het water verdampt door verwarming.
Kan ik regenwater ook als drinkwater gebruiken? *
Nee. Op JustNimbus-regenwatersystemen mogen uitsluitend wasmachine, toiletten en buitenkranen worden aangesloten. Er moet een “Geen drinkwater-sticker” op worden geplakt. Er bestaan systemen om van regen drinkwater te maken, maar deze bevinden zich nog in een experimenteel stadium.
Hoe wordt het regenwater van het drinkwater gescheiden? *
Vanaf de meegeleverde hydrofoorpomp worden aparte leidingen gelegd die op de betreffende toiletten, wasmachine en tuinkranen op het systeem aansluiten.
Hoe lang duurt het voordat het systeem geïnstalleerd is? *
Dit is enigszins afhankelijk van de situatie, maar doorgaans is het regenwatersysteem binnen 24 uur te gebruiken.
Kan het waterreservoir leeg raken? *
De waterzak die onderdeel is van de JustNimbus-regenwatersystemen raakt niet leeg, ook niet als het weinig of niet regent. De vlotter in de filtervlotterbuis houdt het water op een minimumniveau door kleine hoeveelheden drinkwater toe te voegen zodra het regenwater opraakt.
Maakt een waterpomp veel geluid? *
Haast elk toestel in huis produceert geluid. Denk aan wasmachines, vaatwassers, wc’s. Ook een waterpomp maakt geluid als u de wc doorspoelt. Dit wordt zelden als hinderlijk ervaren en het is beduidend minder dan bijvoorbeeld het geluid van een wasmachine. De locatie van de pomp bepaalt mee in hoeverre u het hoort.
Moet het filter periodiek vervangen worden? *
Nee. In principe niet. Wel wordt aanbevolen om het filter jaarlijks te inspecteren.
Kan zich algengroei voordoen in het systeem? *
Nee. Algengroei is uitsluitend mogelijk als er UV-straling doordringt. Dit is niet het geval bij het JustNimbus-regenwatersysteem.
Ik heb een boerderij met een oude regenwaterput. Kan ik de put aansluiten op een regenwatersysteem? *
Als de put schoon is en het regenwater goed bewaart, is het in theorie mogelijk om de put op een regenwatersysteem van JustNimbus aan te sluiten. U hebt dan alleen een pomp en een aansluiting nodig, en geen waterzak.
Hoe kan ik een offerte aanvragen? *
Neem contact op met RegenwaterExpert voor een gratis en vrijblijvende prijsopgave voor een JustNimbus-regenwatersysteem.