Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. Het meest bekend zijn de regenwaterton, de regenwatertank en de regenwaterput. Binnen die drie categorieën zijn er nog varianten.
Een aloude oplossing voor regenwateropvang is de ton. Vroeger zag je de houten regenton overal. Houten tonnen hebben de voorbije decennia concurrentie gekregen van de kunststof ton. Die is in allerlei vormen verkrijgbaar. Soms is de ton listig vermomd als uit de kluiten gewassen bloempot, wat in sommige tuinen beter past dan de houten variant met zijn ambachtelijke uitstraling.
Regenwater opvangen met een regenwaterton is simpel en goedkoop. Helaas zijn de gebruiksmogelijkheden beperkt. Je kunt het opgevangen hemelwater gebruiken om de planten in de tuin mee te begieten, maar daarmee houdt het wel op. Water dat je te veel hebt, kan je weg laten lopen in de bodem.
Regenwater opvangen op een slimme manier
Voor meer geavanceerde oplossingen kies je beter een regenwaterput of een regenwatertank. Je kunt de opvang van het water dan integreren in een compleet regenwatersysteem. Hiermee kun je hemelwater gebruiken om de wc te spoelen, voor het poetsen, werken in de tuin en om de wasmachine mee te laten draaien.
Via de dakgoot en de regenpijp komt het water in de put of tank. Mocht de regen langdurig aanhouden, kan overtollig water worden afgevoerd naar een infiltratievoorziening in de tuin, of eventueel de riolering.
Zowel regenwaterputten als regenwatertanks worden ingegraven in de tuin. Ze zijn er in tal van groottes. Er zijn regenwaterputten met een capaciteit van 1500 liter, maar ook can 20.000 liter. Ze zijn veelal van beton. Magnesium en calcium in het beton zorgen ervoor dat de zuurtegraad van het water wordt geneutraliseerd.
Een nadeel is juist de grootte. Niet iedereen heeft een tuin die hiervoor geschikt is of staat te springen op het graafwerk dat ervoor nodig is. Het installeren kost tijd.
Een regenwatertank is meestal van kunststof. Hierdoor zijn ze in diverse vormen, soorten en maten leverbaar. Dit maakt sommige modellen geschikt om in de kelder of op zolder te plaatsen. De draagkracht van de zolder moet dan wel voldoende zijn. Er zijn ook ondergrondse regenwatertanks. Ook die komen meestal in de tuin.
Voordelig systeem regenwateropvang
Een variant is plaatsing van een regenwaterreservoir in de kruipruimte. Dit is een bijzonder voordelig systeem, waarbij het best gekozen wordt voor een kunststof waterzak als tank. Een regenwatersysteem met een waterzak als regenwatertank is snel en eenvoudig te installeren, en verdient zichzelf gauw terug. Overigens kan een waterzak in bepaalde gevallen ook op zolder geplaatst worden.
Het is mogelijk en vaak aangeraden om de plaatsing en installatie van het regenwatersysteem aan vakmensen over te laten.