Regenwater afkoppelen staat nog in de kinderschoenen, kopte de Veenendaalse Krant eind februari 2018. Dat is jammer. Wateroverlast blijft zo bestaan. Voor wie de uitgave te hoog vindt, heeft de gemeente Veenendaal een tegemoetkoming. Ze draagt tot 350 euro bij in de kosten voor wie daadwerkelijk regenwater afkoppelt. Maar ook dat schijnt onvoldoende motivatie te zijn.
De Nederlandse gemeente staat zeker niet alleen. En de Veenendaalers zijn waarschijnlijk niet minder milieubewust dan andere Nederlanders. Op veel plaatsen zijn maatregelen van kracht om wateroverlast een halt toe te roepen. In de praktijk gebeurt het veel minder dan het zou kunnen.
Misschien is het juist die term die mensen afschrikt: “regenwater afkoppelen”. Want hoe kun je nu iets dat uit de lucht valt “afkoppelen”? Zit het dan ergens aan vast? Het begrip klinkt technisch en ingewikkeld. Iets voor klimatologen en milieuambtenaren, maar niet voor een eenvoudige bezitter van een rijtjeshuis. Terwijl het juist die woningeigenaar is die het moet doen.
Regenwater niet meer in de riolering
Met regenwater afkoppelen bedoelen we dat er geen regenwater meer in ons rioolstelsel komt. Als je ervoor zorgt dat regenwater niet meer in de riolering komt, heb je het “afgekoppeld”. Dat kan op een heel eenvoudige manier. Je kunt gewoon de regenpijp afzagen en het water in de bodem of in een regenton laten lopen. Klaar is kees. Het water komt dan niet in de riolering. Die kan dan bij langdurige regenbuien niet meer overlopen.
Dubbele winst met hergebruik van regenwater
Je kunt het afkoppelen een stapje verder zetten. Vang het regenwater op en gebruik het in je huishouden, met een regenwatersysteem, voor toilet en wasmachine. En via een buitenkraantje om de tuin te sproeien en de auto te wassen. Daarmee boek je voor mens, milieu en riool een nog veel grotere winst dan met het afzagen van een regenpijp. Per saldo komt het regenwater zo via een omweg alsnog in de riolering, maar omdat het gewoon de helft van je leidingwater vervangt, legt het geen extra druk op dat riool.
De vraag is alleen of het vastkoppelen van regenwater aan toilet en wasautomaat nog “afkoppelen” genoemd mag worden. Maar laat dat niemand ervan weerhouden om de stap te zetten. Het is gewoon slim en verantwoord omgaan met water. En niet alleen met regenwater.
Meer weten?