De klimaatverandering zet door. Hoewel 2016 volgens cijfers van het KNMI in ons deel van Europa iets droger was dan normaal, blijft de verwachting dat we de komende jaren juist met meer regenval te maken krijgen. Het KNMI gaat uit van een neerslagtoename van 2,5 tot 5,5 procent rond 2050, vergeleken met de periode 1981-2010. Dat extra regenwater kan in alle seizoenen vallen.
Het grootste deel van Europa was in 2016 warm. In het oosten van Europa was het zelfs 2,5 graden warmer dan in de periode 1981-2010. Vooral ’s nachts wilde het kwik minder dalen dan gebruikelijk. Dat was ook in West-Europa het geval. Het zuiden en oosten van Europa kregen meer neerslag te verwerken. Bij ons was het iets minder dan normaal.
Hevige regenbuien
Klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de opwarming van de aarde, die al in gang is gezet, tot almaar meer neerslag leidt in Europa. Een voorproefje van wat we vaker gaan meemaken, waren de hevige regen- en onweersbuien die eind mei en begin juni België en Zuid-Nederland blank zetten. In het zuiden van Europa zal de regenval daarentegen verminderen.
Hevige neerslag kan in Nederland en België leiden tot meer overstromingen. Niet alleen kunnen rivieren buiten hun oevers treden, ook riolen kunnen al dat extra regenwater niet verwerken. Straten komen blank te staan en huizen lopen onder. Ook de tuin- en landbouw krijgen het zwaar te verduren.
Meer aandacht voor klimaatverandering
Duurzaam gebruik van water en energiezuinig wonen winnen terrein. Er is steeds meer aandacht voor het veranderende klimaat, al is het volgens sommigen nog lang niet genoeg. De ministerraad in Nederland stemde op 2 december 2016 in met de Nationale Klimaatadaptatiestrategie 2016. Dit is een plan met voorstellen hoe Nederland zich kan aanpassen aan de klimaatverandering.
Ook lokale overheden zijn zich steeds meer bewust van de problemen. In december 2016 kreeg het gemeentebestuur van Gouda bijvoorbeeld nog een rapport overhandigd, waarin deskundigen waarschuwen voor overstromingen in de binnenstad. In Amsterdam is er het platform Amsterdam Rainproof dat al het gratis regenwater niet wil afvoeren, maar juist benutten.
Regenwaterinstallaties
Ook gewone burgers kunnen een steentje bijdragen. De hoeveelheid water die naar beneden komt, is voor een individu moeilijk te stoppen. Het is wel mogelijk om regenwater te gebruiken. Dit kan door regenwaterinstallaties die water opvangen voor wasmachine en toilet, maar ook via een simpele regenton waarvan de inhoud voor de tuin is te gebruiken. Zo krijgt het riool minder te verwerken en worden overstromingen in de kiem gesmoord. Ook wordt zo bespaard op kostbaar leidingwater.
Sommige gemeenten hebben intussen besloten om de plaatsing van regenwatersystemen financieel te ondersteunen.