Duurzaam bouwen in Goes: dat brengt de Zeeuwse gemeente in praktijk in de nieuwe wijk Mannee. Kopers van woningen zijn er verplicht om een regenwatersysteem aan te brengen voor opvang en gebruik van regenwater. De gemeente geeft subsidie voor wie duurzaam bouwt.
RegenwaterExpert en EFrarain leverden intussen meerdere regenwatersystemen in Mannee. De voordelen van het EFrarain-systeem zijn de grote flexibiliteit, hoge efficiëntie en lage prijs.
Mannee: duurzaam bouwen op mooie locatie
De nieuwe wijk Mannee is volop in aanbouw. In totaal is er ruimte voor 370 woningen. Op 142 kavels kan particulier worden gebouwd en in januari 2016 waren er daarvan nog vijftig te koop. De locatie is bijzonder aantrekkelijk. Mannee ligt aan een oude zeedijk, met aan de ene kant akkers en tussen de wijken Noordhoek en Goese Meer. Landelijk, maar niet geïsoleerd en met alle gemakken in de nabijheid.
Bouwplannen in Mannee moeten aan diverse voorwaarden voldoen. Energiezuinig, duurzaam bouwen is hiervan een belangrijk onderdeel. Kopers kunnen hun bouwplannen laten toetsen op energieprestatie via het programma GPR-gebouw. Wie hoog scoort, kan tot 3000 euro subsidie krijgen van de gemeente Goes.
Regenwatersysteem sneller terugverdiend

Duurzaam bouwen in Goes: Mannee heeft ook een website.
Elke koper is verplicht om een systeem voor opvang en gebruik van regenwater te installeren. Dit wordt ingezet voor het spoelen van toiletten en de buitenkraan. Desgewenst kan ook de wasmachine hierop worden aangesloten. Voor elke woning is een regenwateropvang van minimaal 2,5 kubieke meter verplicht.
Het regenwatersysteem van EFrarain heeft, in de standaarduitvoering, een capaciteit van 4500 liter. Meerdere eigenaren in Mannee hebben intussen dit systeem aangeschaft. Door de subsidie die de gemeente Goes in het vooruitzicht stelt, wordt de prijs in de praktijk aanzienlijk lager. Dit verkort de terugverdientijd. Gratis water wordt zo echt een feit.
Afkoppeling regenwater
Regenwater krijgt in Mannee nog meer aandacht. Regen wordt in deze wijk afgekoppeld van het riool. Goten voeren de neerslag af naar centrale opvangplaatsen die wadi’s worden genoemd. Dit zijn hiervoor aangelegde lage stukken in het groen. Zo kan het water wegzakken zonder het riool nodeloos te belasten. Nog een voorbeeld van duurzame ontwikkeling.
Voor afvalwater is er een zogeheten DWA-systeem: Droog Weer Afvoersysteem. Woningen moeten hierop aangesloten worden.